Jdi na obsah Jdi na menu

Celiakie

28. 12. 2022

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva. Při onemocnění je člověk citlivý na bílkovinu ( lepek) neboli gluten, proto se tomuto onemocnění někdy říká glutenová enteropatie. Chorobou celiakie trpí jen predisponovaní jedinci, kteří si vytvářejí protilátky proti některým enzymům a bílkovinám. V ČR se dle odhadů vyskytuje 50 000 případů což je zhruba jeden člověk z dvou set. Onemocnění se může objevit v jakémkoliv věku. V dospělosti celiakie nastává většinou po duševní nebo tělesné zátěži např. porod nebo operace. Někdy se objevuje spolu s jinými onemocněními, které ji předcházejí nebo po ní následují. Pacienti jsou většinou slabí, mají průjmy, výrazně hubnou ale s tímto onemocněním je spojená také chudokrevnost neboli anémie. Objevuje se také dušnost nebo nevstřebávání vitaminu K, B12 nebo vitaminu D. V průběhu onemocnění může nastat krvácivý stav ( modřiny, vnitřní krvácení do kloubů nebo kostí). Průběh nemoci záleží na dodržování dietního režimu - musí být bezlepková dieta. Nemoc může zkomplikovat nádorové bujení: lymfom nebo karcinom trávicího ústrojí. Vyšetření celiakie může být více způsoby např. serologické testy (odběr krve), dále endoskopie ( zavedení hadičky do tenkého střeva, odebrání vzorku ze sliznice který je odeslán na histologické vyšetření). Celiakie se dá léčit pouze bezlepkovou dietou kde se vynechává mouka, uzeniny, konzervy atd. ale musí být doplněny chybějící živiny. Po negativních výsledcích se podávají kortikoidy. 

Přidružené nemoci:  

  • cukrovka ( diabetes mellitus 1 typu) 
  • onemocnění štítné žlázy 
  • neplodnost 

  • kožní choroba - dermatitis herpetiformis During ( podobná herpesu) 

Rizikové faktory: 

  • převážně geneticky - nejčastěji od rodičů  

  • vliv zevního prostředí 

  • fyzická a duševní zátěž (spouštěcí faktory)